Staan uw servers al in de cloud? Als we de media moeten geloven, zijn we gek als we onze servers en ons hele bedrijf niet in de ‘cloud’ zetten.

De cloud met veel mist omgeven

Staan uw servers al in de cloud? Als we de media moeten geloven, zijn we gek als we onze servers en ons hele bedrijf niet in de ‘cloud’ zetten. ‘De cloud’, ik zet het niet voor niets tussen haakjes, is een paraplubegrip dat vele betekenissen heeft en door velen verschillend geïnterpreteerd wordt. Moeten we nu met z’n allen meegaan in deze hype om maar niets te missen of kunnen we nog enige nuance aanbrengen? Naar mijn mening is de cloud met veel mist omgeven en ik zal u hier uitleggen waarom.

Definitie van cloud

Om u mijn visie te kunnen geven, is het belangrijk om dezelfde definitie van cloud voor ogen te hebben. Ik hanteer in het kader van dit artikel de volgende uitleg voor het begrip cloud: alle ICT-diensten die worden aangeboden vanaf internet. Hierbij kan het gaan om een colocated server in een datacentrum tot een complete virtuele omgeving waarbij er per gebruiker, per processor en MB wordt betaald. Kort gezegd, komt het hierop neer: de server wordt van ‘het bezemhok’ naar een cloudprovider verplaatst. U bent mogelijk geen eigenaar meer van de server en u bent niet verantwoordelijk voor het beheer ervan.

Cloud is een afweging

Al sinds dat er internet bestaat, bestaan er clouddiensten, zoals de mailservers van uw internetprovider. Cloud is niet nieuw en missen we nu echt heel veel als we niet in de cloud zitten? Mijn antwoord hierop is ja en nee. Het advies dat ik u wil meegeven, is om per geval, per dienst of per server te bekijken of er een toegevoegde waarde is om de server de deur uit te doen en elders onder te brengen.

Cloud is afhankelijk van uw internetverbinding

Als u uw servers wilt verplaatsen naar de cloud moet u zich realiseren dat u meer afhankelijk wordt van de beschikbaarheid en de snelheid van uw internetverbinding. Staat uw server nu inhouse? Dan heeft u met uw data de beschikking over een 100 Megabit of Gigabit-verbinding. In de cloud wordt de maximale snelheid bepaald door de eigen internetverbinding en de kwaliteit van uw cloudprovider.

Microsoft Office 365

Een mooi voorbeeld dat het bovenstaande illustreert, is Office 365, een aantrekkelijk geprijsde clouddienst van Microsoft. Ik ken meerdere voorbeelden uit eigen kring van gebruikers die hun inhouse mailserver hebben opgedoekt en zijn overgestapt naar Office 365. Niet iedereen is hier na afloop even gelukkig mee. Veel klachten gaan over traagheid en problemen bij de synchronisatie van documenten. Office 365 is an sich een goed product, maar wel een met rafelrandjes die door de verkopers voor het gemak niet genoemd worden.

Mist in de cloud

Biedt het verplaatsen van uw infrastructuur alleen maar technische voordelen, zoals veel cloudaanbieders beloven? Nee, de keerzijde wordt niet genoemd. De aanbieders hebben het nooit over hun prachtige ‘Business Model’ en zijn niet transparant over de maandelijkse fee die u als cloudgebruiker moet betalen. Is dat wel een reëel bedrag? Er is wat dat betreft veel mist in de cloud. Met een eigen server kunt u redelijk makkelijk uw TCO (Total Cost of Ownership) berekenen, cloudproviders geven echter geen inzage in de verdeling van de inkomsten.

Conclusie

Mijn conclusie is dan ook de volgende: luister niet naar alle schreeuwende reclames, maar blijf nadenken en laat u adviseren door een onafhankelijke partij. Er zijn meerdere oplossingen te bedenken waarbij een deel in de cloud staat en een deel op eigen servers. Als u bijvoorbeeld wilt werken met desktops in de cloud dan is dat goed mogelijk middels een private cloud. U geniet de voordelen van de cloud, zoals overal en op elke device kunnen werken, maar dan wel op een eigen beveiligde server.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij als Encaps bieden? Wij adviseren u graag over onze oplossingen.

Bert Haver
Eigenaar Encaps