ICT: de ketting is zo sterk als de zwakste schakel

Encaps-ICT-de-ketting-is-zo-sterk-als-de-zwakste-schakel

Oké, die titel hebben we niet zelf bedacht. Het is een bekend spreekwoord. Maar wél één dat naadloos aansluit bij de ICT-wereld. Neem bijvoorbeeld een e-mail: heeft u er wel eens bij stilgestaan langs hoeveel, mogelijk onveilige, servers dit bericht gaat voordat het de eindbestemming bereikt? Precies. Er is een zwakste schakel in élk proces. Laten we er samen voor zorgen dat het niet uw ICT-omgeving is.

Spam explodeert

Maar liefst 80% van het e-mailverkeer dat over de wereld gaat is spam. Het neemt snel in aantallen toe en het wordt ook steeds venijniger. Bedrijven wanen zich nogal eens ten onrechte veilig omdat ze beschikken over een goede virusscanner. Een misvatting. Virusscanners werken volgens een patroon, zij zijn afhankelijk van geregistreerde virussen. Zo kan een zero-day-aanval, waarmee misbruik gemaakt wordt van zwakke, onbekende delen in software, veel schade aanrichten. Een virusscanner herkent het patroon immers niet.

Virusscanner veilig?

Je zou security als een trechter kunnen bekijken. Immers, het is belangrijk om op zoveel mogelijk lagen verzekerd te zijn van goede beveiliging. Dat werkt van breed naar smal: van mailserver, naar firewall naar de eindgebruiker. Wat veel mensen niet weten, is dat de virusscanner het smalste deel van de trechter is. Als de beveiliging eerder in de trechter niet op orde is, dan kan de virusscanner weinig preventiefs meer uitrichten. Zelfs niet als het een gedegen programma is. De besmetting heeft immers als plaatsgevonden.

Quickscan

Het is niet onze bedoeling om onrust te veroorzaken, wél om uw bewust te maken van de risico’s die u 24/7 loopt. Herkent ú bijvoorbeeld de eerste signalen van een minder functionerend systeem? Denk bijvoorbeeld aan een toename van spamberichten en een tragere verbinding. Het toch liever zeker weten? Neem contact met ons op voor een gratis quickscan: bel met 020 496 60 66 of stuur een e-mail naar info@encaps.nl Wij zijn graag uw sterkste schakel.