Marktontwikkelingen: ICT is niet sexy

Bert Haver, oprichter en eigenaar van Encaps vertelt vol passie over zijn vak. “Het is een klein wereldje waarin we werken. Relaties zijn enorm belangrijk. En juist dat gegeven geeft me volop energie. Termen als betrouwbaarheid, snelheid en persoonlijk contact zijn voor mij onmisbaar voor een succesvolle bedrijfsvoering.”

Tekort aan ICT-personeel

“Het blijkt lastig om goed geschoold, maar bovenal kwalitatief hoogwaardig personeel aan te komen. De jeugd vindt ICT niet meer sexy. Tenminste, niet het onderhouden en beheren van systemen. Wél het ontwikkelen van apps en het bedenken van nieuwe gadgets. Dat maakt het personeel van Encaps, dat er al vele jaren werkt, voor mij nog eens extra waardevol. Ik ben zuinig op kwaliteit. Zo speelt onderlinge vervangbaarheid binnen ons team een grote rol. Daarom zorgen we ervoor dat onze klanten bekend zijn met ons gezicht. Hoe we dat doen? Door de mensen van het hotel of het MKB-bedrijf persoonlijk te bezoeken. Het blijkt te werken: de banden met onze opdrachtgevers zijn veelal hecht. Korte lijntjes, direct contact en snelle oplossingen, daar klopt ons hart sneller van.”

Aannemen of outsourcen?

“Een andere ontwikkeling in de ICT-markt is er één die we letterlijk in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Als een ICT-manager binnen een organisatie ontslag neemt, of doorstroomt binnen het bedrijf dan ontstaat er uiteraard een vacature. Vroeger werd er direct een nieuw personeelslid betrokken, nu zien we in toenemende mate een vraag naar outsourcing ontstaan. Eigenlijk is het heel logisch. Géén vaste personeelskosten, wél altijd een stabiele partner die van de laatste ontwikkelingen op de hoogte is. En alleen al dát gegeven is goud waard in ons snel veranderende markt.”