Uw firewall: met of zonder bewaker bij de deur?

Encaps-uw-firewall-met-of-zonder-bewaker-voor-de-deur
Natuurlijk, het woord firewall is u bekend. Maar weet u ook het verschil tussen een actieve en een passieve firewall? En vooral, waaróm het belangrijk is om dat te weten? De ontwikkelingen in de wereld van ICT gaan razendsnel: elke dag komen er nieuwe bedreigingen bij. Virussen, spam, spy- en ransomware zijn onze dagelijks realiteit geworden. En dan praten we nog niet over hackers, die niet alleen steeds jonger, maar ook steeds slimmer worden.

Actief en passief

Er zijn, in zijn algemeenheid, twee soorten firewalls te onderscheiden: de actieve en de passieve. Vergelijk het met de ingang van een discotheek. Bij een gerenommeerde uitgangsgelegenheid staan er fysiek bewakers voor de deur. Hun rol? Zij kijken de bezoekers in de ogen en beslissen vervolgens of ze welkom zijn. Een actieve firewall werkt net zo, de aangeboden content wordt meegelezen en beoordeeld nog vóór dit toegelaten wordt in het systeem. Uw systeem. En bij een passieve firewall? Daar worden de deuren geopend, gelijk een discotheek zonder bewaking: iedereen mag binnen, ook zij met kwade bedoelingen.

Paniek?

Nee, niet nodig. Wél alertheid. wat voor firewall heeft u? En is de firewall binnen uw bedrijf bijvoorbeeld geconfigureerd volgens de laatste normen? Is duidelijk wie verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan? Bedenk ook dat niet alleen aanvallen van buitenaf verijdeld moeten worden, maar ook onbewuste aanvallen vanuit uw netwerk richting derden. En dat gaat altijd door, ook ‘s nachts. Als een hacker uw systeem kraakt is grote hoeveelheden spam versturen vanuit uw IP-adres een eitje. Imagoschade is het gevolg.

Onderneem actie

Nu u zich (opnieuw) bewust bent van het veiligheids-en reputatierisico dat u 24/7 loopt is het wellicht tijd voor de volgende stap: inventariseren. Of dit laten doen. Bel met 020 496 60 66 of stuur een e-mail naar info@encaps.nl Wij bewaken als geen ander.