De veiligheid van uw netwerk: een zeer belangrijke zaak

Encaps-de-veiligheid-van-uw-netwerk


Uw ICT-netwerk is goud waard. Dat beseft u ongetwijfeld goed in een tijd waarin we altijd en overal online zijn. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar vragen tegelijkertijd wel om gedegen bescherming van precies datzelfde belangrijke netwerk. Het is de basis van uw bedrijfsvoering geworden.

Heldere afspraken werken

Naast het HRM-beleid, beloningsbeleid en alle andere afspraken die u ongetwijfeld heeft gemaakt, zijn afspraken over het veilig gebruik van het netwerk onmisbaar geworden in de dagelijkse realiteit. Een impressie:

  1. Maak afspraken over het meenemen van USB-sticks vanuit thuis. Ons advies? Verbieden. De risico’s op o.a. virussen zijn niet alleen groot, maar ook onbeheersbaar.
  2. Het klinkt simpel: houd uw virusscanner actueel. We zien in onze dagelijkse praktijk vaak problemen ontstaan als gevolg van losse licenties. Geen tijd om de verlenging te regelen? Niet voldoende kennis in huis? Voorkom problemen, besteed uit.
  3. Nog zo’n wapenfeit: wie maakt er back-ups? En waar worden deze bewaard? Voorbeelden van complete disasters zijn er te over. Wat te denken van het bedrijf dat tot de grond toe afbrandde? Gelukkig maakte de secretaresse aan het eind van elke werkdag keurig een back-up die ze vervolgens mee naar huis nam. Wat bleek? De dame in kwestie gebruikte al anderhalf jaar lang de reinigingstape om back-ups te maken. Het gevolg voor dit bedrijf kunt u raden.
  4. Het gebruik van sociale media op het werk, altijd een heikel punt. Maak heldere afspraken. Wat doen we wel? Wat zeker niet? LinkedIn toestaan voor bepaalde (sales)functies? Facebook voor niemand? Aan u de keus. Autorisaties zijn gemakkelijk in te stellen met een zakelijke firewall.
  5. Komen er in toenemende mate spammails binnen? Dat is een signaal dat er iets niet goed zit. Wacht niet af. Onderneem actie.
  6. Elk device dient voorzien te zijn van een vergrendeling, zodat de schade veroorzaakt door onrechtmatig gebruik als gevolg van verlies of diefstal beperkt of voorkomen wordt.
  7. Regeren is vooruitzien: creeer nu alvast de mogelijkheid om vanaf afstand de complete inhoud van al uw apparaten te wissen.

Van statisch naar dynamisch

Beleidplannen hebben in de regel een wat suffig imago onder het personeel. Niet zelden verdwijnen ze na het opstellen ervan ergens in een bureaula. Bovenstaande afspraken zijn alles behalve statisch. U kunt het zich als organisatie simpelweg niet meer permitteren om er ze te laten versloffen. Niet voldoende capaciteit of kennis in huis? Schakel een professional in en make it work.

Scroll naar top